Mendelsohn, Daniel, om sin far via Odyssén som filter

ODYSSEEN SOM FILTER FÖR VÅR TID I DAG
Det är bra med rutiner. För många år sedan fick jag rådet att på lördagen kl 10 – 10.30 lyssna på orgelkonserten i Domkyrkan så att lördagsförmiddagen inte rann ut i sanden till ingen nytta. Det rådet har jag följt.
I lördags var det en körkonsert i stället för orgel. De som på 1980-talet sjöng i kör för den legendariske domkyrkoorganisten Folke Ahlm har nu på ålderns höst bildat en egen kör som lay´s fem barn växte upp och BLEV något. Det låg liksom i den judiska atmosfären i hemmet. växte upp i ett icke-bokligt hem Bronxåter riktigt bra. Alta trinitas beata inledde.
Därefter kaffe med en hembakad frankbrödbulle i Martas café på Stadsbiblioteket i sällskap med vännen Anders och co.
Rutinen föreskriver sedan läsning av valda avsnitt ur danska Weekendavisen. Ingen motsvarighet därtill existerar i Sverige. Danmark hvor er du ett yndigt land!
Jag fastnade för en längre intervju med litteraturforskaren och grekfilologen Daniel Mendelsohn gjord av Synne Rifbjerg (dotter eller dotterdotter till Klaus?). Mendelsohn är verksam vid Bard College vid Hudsonfloden några kilometer från New York.
Han har skrivit en bok som heter
An Odyssey: A Father, a Son and an Epic.
Enligt Rifbjerg är det en synnerligen läsvärd roman. Frågan är om roman är den rätta benämningen.
Genom den homeriska Odysséen som filter skildrar Mendelsohn det problematiska förhållandet till sin egen far Jay, som växte upp i ett icke-bokligt hem i Bronx och utbildade sig till matematiker. Alla Jay´s fem barn BLEV något. Det låg liksom i den judiska atmosfären i hemmet.
Daniel Mendelsohn berättar nu att han för något år sedan gav seminarier om Odysséen för förstaårsstuderande, 17-18 år gamla. Fadern Jay, då 81 år, ber att få sitta med i klassrummet och har ständigt oppositionella åsikter om sonens åsikter och undervisning. Detta leder alls inte till någon katastrof utan faktiskt tvärtom. De unga studenterna som brukar ha tunghäfta stimuleras i stället av Jay Mendelsohn till att själva aktivt delta i diskussionen.
Handlingen i den riktiga Odysséen bildar hela tiden en slags basso ostinato till ythandlingen som alltså rör Daniels och Jays problematiska relation.
Mendelsohns bok innehåller sex kapitel
Proem Förord
Telemachin Utbildning
Apologoi äventyren
Nostos Hemkomsten
Anagnorisis Igenkännandet
Sêma Tecknet

Spännande , eller hur?

Har man läst eller hört lite om Odysséen kan man gott avkoda de sex kapitlen som ett slags referat av huvudpunkterna i Homeros berättelse. I annat fall kan man citera Aristoteles´ exemplariskt korta version av saken:
”En man har varit borta från hemmet på Ithaka under lång tid. Poseidon förföljer honom; han är helt ensam. Därhemma håller allt som han äger på att ödeläggas av friarna., som har gaddat sig samman mot hans son Telemachos. Efter en stormig resa vänder han tillbaka, ger sig till känna, utrotar sina fiender och blir frälst.”
Period!


När skall jag hinna läsa denna bok? Innehållet eggar mig. Vilka söner har inte problematiska relationer till sina fäder? #metoo.

Kommentarer